from PAPER to ... positive .

1933 FOTOKOR 1 9x12 cm  - FOMASPEED N 412 2004

FOTOKOR 9 x 12

een camera met een deurtje

deze oude , ziet er niet uit camera , is de basis van dit experiment . deze FOTOKOR 1 camera uit 1933 heeft zijn inspiratie gevonden in de Duitse Zeiss platenkamera's.
De camera heeft een sluitertijd keuze van 1/25 , 1/50 en 1/100.  Verder nog een K stand , sluiter blijft open zolang men de sluitertijdknop indrukt, en de D stand, sluiter opent bij de eerste druk en sluit wanneer men nogmaals op de sluiterknop drukt.
Als objectief  staat er op deze versie een Anastigmat Ortagoz f4.5/135 mm met een traploos diafragma met volgende aanduidingen van 4.5 - 6.3 - 9 - 12.5 - 18 - 25 en tot slot 36 . De scherpstel balg heeft een dubbele extensie waardoor men met de camera macro opnames kan maken. De belichtings verleng factor moeten  we maar zelf uitzoeken.  Scherpstellen kan met de afstandsschaal maar ook met het bijhorende matglas.

Teveel Papier is NEGATIEF.

Dan maken we het maar positief.

In bovenvermelde camera moet normaal vlakfilm , negatieffilm, in de vlakfilmhouders van 9 x 12 cm.

Tegenwoordig is alles duur?  Zo ook de negatieffilms , en door het weinige gebruik er nog van, zijn bepaalde formaten gewoon niet meer verkrijgbaar. Om nu een bestaande , verkrijgbare film, aan te passen aan het 9 x12 cm formaat is moeilijker dan je denkt. Dit moet gebeuren in een volledig donkere kamer. Die kamer is geen probleem , het snijden in volslagen duisternis wel. En ik,heb maar tien vingers. Dus …. Keek ik uit naar een alternatief. Een tijdje terug kon ik een voorraad fotopapier in het juiste formaat opkopen.  Dat hebben we dus maar gedaan, want de prijs viel heel goed mee en het diende toch maar om ermee te experimenteren.  Nu het is altijd een risico lichtgevoelig papier te kopen via via, maar hierbij had ik weer geluk. Al heb ik advertenties gezien, via 2dehands of marktplaats waarbij men lichtgevoelig papier aanbood en als argument dat het een volledige verpakking was, het papier uit de zak haalde , er een foto van maakte  , en daarna terug in de verpakking. Tja mensen , er zitten effectief 25 vel in de verpakking. Niet gebruikt…..
Terug naar mijn verhaal. Fomaspeed N 412  fotopapier paste perfect in mijn platen/vlakfilmhouder bij boven genoemde camera. En, ik kan de cassette vullen bij rood licht.  Dat is mooi meegenomen.

Omdat ik gelezen had op het www dat fotopapier een iso gevoeligheid  heeft van +/- 3 a 6 iso stelde ik mijn lichtmeter in op zijn laagste iso waarde. En dat is  ISO 6.   Eerst het matglas op de camera, compositie maken en scherpstellen, wat niet altijd makkelijk is wanneer er niet veel licht valt op het onderwerp. Dus zetten we het diafragma volledig open en verlichtten we desnoods het onderwerp met een hulplicht.  Daarna meten we het licht met de lichtmeter en brengen we deze waarde over naar de camera.  Nu rest er ons alleen maar het matglas te verwijderen en de vlakfilmcassette in de plaats te zetten.  Diafragma terug dicht naar de gekozen waarde , filmschuif verwijderen en tot slot de sluiter indrukken en tellen tot het aantal seconden voorbij is. Daarna terug op de sluiterknop drukken om de sluiter te sluiten  stand D. En zeker niet vergeten, de filmschuif terug op zijn plaats steken zodat er geen licht meer aan het papier kan. Kunnen er dan geen problemen voordoen ?  Natuurlijk wel,  fotografeer je te dichtbij , scherpstellen is mogelijk, maar de balguittrek is zo groot, dan moet je je belichtingstijd corrigeren/ verlengen.  Hoeveel ?   moeten we uitzoeken , ergens op het www zullen er wel tabellen zijn voor een gelijkaardig type camera , of ik moet de verlengfactoren  van mijn Mamiya C330  gebruiken. Ook moeten we ervoor zorgen dat de vlakfilmcassette goed bevestigd word op de camera . Zoals je kan zien op de laatste foto hieronder, had ik de cassette geplaatst, de filmschuif bijna volledig verwijderd maar  onmiddellijk gezien dat de cassette er schuin opzat.  . dus de schuif onmiddellijk terug naar beneden. Al was het te laat . Je ziet een overbelichte driehoek op het papier.

Verder is het papier gedurende 2 minuten ontwikkeld in een oplossing van een overjaarse NEUTOL WA papierontwikkelaar  en daarna , zonder spoelen in het fixeerbad.  Het papier spoelen gebeurde onder stromend water gedurende 1 minuut waarna ik het papier , na het afzwemen, liet drogen op een droogrek van gaas.
papiernegatief Fomaspeed N412 © Stefan MIGALSKI  02/01/23 papiernegatief Fomaspeed N412 © Stefan MIGALSKI  02/01/23

test 2 - papiernegatief Fomaspeed N 412  - belichtingstijd 10 sec F 13
test 3  - papiernegatief Fomaspeed N 412  - belichtingstijd 120  sec F 13
test 4  - papiernegatief Fomaspeed N 412  - belichtingstijd 120  sec F 13
test 6  - papiernegatief Fomaspeed N 412  - belichtingstijd 4  sec F 13
papiernegatief FOMASPEED N 412 © Stefan MIGALSKI 02/01/2023 papiernegatief FOMASPEED N 412 © Stefan MIGALSKI 02/01/2023